Сирия е изнесла всичките си декларирани химически оръжия
Сирия е изнесла всичките си декларирани химически оръжия / БГНЕС, архив

Сирия приключи днес изнасянето от своя територия на последните декларирани пред международната общност химически оръжия, които ще бъдат унищожени в морето, съобщи Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), цитирана от Франс прес. "Докато разговарям с вас, кораб с химическо оръжие отплава от сирийското пристанище Латакия", заяви на пресконференция в Хага изпълнителният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу.

Изнасянето на запасите от прекурсори и други химически продукти беше основно условие в програмата за унищожаване на химическия химически арсенал, посочи той.

Последните 8 процента от декларираните от Сирия по силата на руско-американско споразумение 1300 тона химическо оръжие, напуснаха днес пристанище Латакия на датски кораб, който ще превози най-опасните от тях до специално оборудван американски кораб за унищожаването им. Останалите химически продукти ще бъдат унищожени във Финландия, САЩ и Великобритания.

Надяваме се скоро да започнем унищожаването на някои инсталации, използвани за производство на химически оръжия, отбеляза Юзюмджу.

Химическото оръжие най-сетне е изнесено от Сирия, но с няколко месеца закъснение от предвидения в споразумението график, така че ще е невъзможно да се спази крайния срок за унищожаване на сирийския химически арсенал - 30 юни, припомня АФП.

Процесът на унищожаване чрез хидролиза на американския кораб "Кейп Рей" може да започне едва след като цялото количество оръжие е на борда.

Юзюмджу подчерта, че процесът ще отнеме около 4 месеца, посочва Ройтерс.

Шефът на ОЗХО каза, че разследването на твърденията за използван хлор по време на сирийската гражданска война ще продължи възможно най-скоро.

Източник: БТА