Сирия е изградила огромна подземна ракетна база, твърди израелско издание
Сирия е изградила огромна подземна ракетна база, твърди израелско издание / netinfo

Сирия е изградила в най-дълбока тайна подземна база, от която може да се изстрелват балистични ракети, способни да стигнат до Израел. Това твърди в днешния си брой израелският в. "Йедиот ахронот", цитиран от Франс прес.

Става дума за огромен комплекс дълбоко под земята, който включва 30 бункера от армиран бетон, фабрики за производство на ракети и лаборатории, пише всекидневникът, без да утомни местоположението на базата.

В случай на конфликт със Сирия Израел ще има превъзходство във въздуха, затова Дамаск е увеличил значително своя арсенал от балистични ракети и го пази на сигурно място в тези бункери, изтъква вестникът.

Според "Йедиот ахронот" Сирия разполага със стотици ракети "Скъд" различни модификации, включително с обсег 700 км, доставени от Северна Корея. Някои от тях са снабдени с химически бойни глави, които се пазят в друга секретна база, пише изданието.

Освен това наскоро Иран е доставил на Сирия стотина ракети С-802 китайско производство, твърди вестникът. По време на последната война с Ливан миналото лято израелски военен кораб бе улучен с подобна ракета, изстреляна от силите на Хизбула, се казва в информацията.

Израелски военни и правителствени източници заявиха през март за АФП, че са обезпокоени от сирийската подготовка за "ограничена война" с Израел. Сирия е изградила близо до израелската граница система от укрепени тунели и разполага там стотици, дори хиляди ракети със среден и голям обсег, казаха те.