Сирийският президент Башар Асад назначи нов премиер
Сирийският президент Башар Асад назначи нов премиер / снимки: Reuters

Сирийският президент Башар Асад назначи министъра на здравеопазването Уаел ал Халки за премиер след бягството в Йордания по-рано тази седмица на премиера Рияд Хиджаб, предаде Ройтерс.

Халки е роден през 1964 година в южната провинция Дераа, където избухна 17-месечното въстание срещу Асад, посочва БТА.

Той заема мястото на временния премиер Омар Галауанджи, който бе назначен часове след бягството на Хиджаб.

Междувременно сирийските бунтовници изцяло се изтеглиха от квартал Салахедин в Алепо след особено ожесточен обстрел на сирийската армия, заяви командващ от бунтовническата Свободна сирийска армия (ССА), цитиран от Франс прес.

Сирийският президент Башар Асад назначи нов премиер
netinfo

"Извършихме тактическо изтегляне от Салахедин. Там вече няма бунтовнически бойци заради особено тежък обстрел и силите на режима напредват в квартала", каза Хусам Абу Мохамад, командващ бригада "Дера Ашаба" от ССА. "Вече сме около Салахедин в кварталите Сейф ад Дауля и Машхад. Артилерийският обстрел и бомбардировките на авиацията са насочени срещу всички държани от бунтовниците квартали и тези около Салахедин", добави той.

Оттеглянето бе потвърдено от друг командир от ССА. "Бригадите на ССА извършиха тактическо отстъпление от Салахедин, за да образуват нов фронт към Сейф ад Дауля и Машхад", два по-източни квартала, каза Уасел Аюб, командващ бригада "Нур ал Хак" от ССА.

Двамата командири съобщиха, че се намират в квартал Сейф ад Дауля.

Източник от силите за сигурност в Дамаск заяви, че "армията напредва бързо към Сейф ад Дауля, но следващата битка би трябвало да се състои в Суккари", държан от бунтовниците южен квартал.

"До момента в битката са използвани само 10 процента от подкрепленията на армията", добави източникът. Той неотдавна заяви, че в района на Алепо са изпратени 20 000 войници.

Сирийската армия и бунтовниците от 20 юли водят ожесточена битка за контрол над Алепо. Вчера армията започна сухопътно настъпление с танкове и бронирани машини в Салахедин.