Сирийският конфликт е заплаха за света, предупреди Брахими
Сирийският конфликт е заплаха за света, предупреди Брахими / снимка: Reuters

Конфликтът в Сирия е заплаха за сирийския народ, за региона и за света, предупреди новият специален пратеник на ООН и Арабската лига за страната Лахдар Брахими, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

На импровизирана пресконференция в хотел в Дамаск след срещата си по-рано през деня със сирийския президент Башар ал Асад, Брахими предупреди, че сирийската криза се задълбочава и че пропастта между страните в конфликта се разширява.

"Сирийските власти обещаха да помагат на моето представителство в столицата, за да върши то добре своята работа", съобщи новият международен посредник за уреждане на конфликта. Той допълни, че ще поддържа контакт с държавите, които имат интереси и влияние по сирийския въпрос.

Лахдар Брахими, който от четвъртък е на първото си посещение в Сирия, откакто замени в началото на месеца като специален пратеник на ООН и Арабската лига за страната Кофи Анан, се срещна за първи път с президента Асад.

Асад, цитиран от държавната агенция САНА, уверил Брахими, че неговото правителство е "напълно ангажирано" да сътрудничи на всички усилия за прекратяване на кризата в Сирия, доколкото тези усилия са "неутрални и независими". Той добавил, че усилията трябва да фокусират върху оказване на натиск върху страните, които "финансират и обучават терористи и внасят контрабандно оръжия в Сирия, да прекратят тези действия", посочва БТА.

Сирийският президент казал също, че правителството му е "сериозно" в призива си за диалог между сирийците - призив, упорито отхвърлян от опозицията, според която диалогът трябва да се ограничи до преговори за оттеглянето на Асад, отбелязва АП.