Сирийски войски ожесточено бомбардират град Хомс
Сирийски войски ожесточено бомбардират град Хомс / снимки: Reuters, архив

Танковете и авиацията на сирийския режим подложиха на интензивни бомбардировки квартал в град Хомс в центъра на страната, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Артилерийският обстрел на квартал "Халдие" е най-интензивния от пет месеца.

За първи път боен самолет участва в ударите срещу квартала, уточни неправителствената организация. Хомс, третият по големина град в Сирия, където бунтовниците контролират няколко квартала, е сцена на ожесточени боеве и мишена на бомбардировки от няколко месеца, отбелязва агенцията.

В северната провинция Рака се водят боеве в селището Маадан, а силите на режима извършват обиски и арести в град Рака. Тази провинция е разположена на петдесетина километра южно от градовете Тал ал Абяд и Расм ал Газал, където турската армия бомбардира позиции на сирийските въоръжени сили в отговор на минометния обстрел по турското селище Акчакале, предава БТА.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман обстановката на турско-сирийската граница днес е спокойна.

Междувременно сирийски бунтовници твърдят, че са превзели военновъздушна база с таен склад за ракети край Дамаск, предаде Ройтерс. Видеозапис, качен в YouTube, показва десетки бунтовници, облечени в армейски униформи, да празнуват на фона на черен дим, издигащ се от военните съоръжения зад тях.

Мъж с автомат в ръце казва, че щурмът над базата в района Източна Гута е извършен от бунтовнически батальон от град Дума (на няколко километра източно от столицата). Бунтовниците казват, че операцията вече осъществена.

Автентичността на видеозаписа не е потвърдена от независим източник. Сирийското правителство ограничава достъпа на чуждестранни журналисти, отбелязва Ройтерс.

Около 180 души са били убити в Сирия, включително 48 от силите на режима, посочва базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.