Сириецът, самоубил се в германски затвор, се радикализирал в Берлин
Сириецът, самоубил се в германски затвор, се радикализирал в Берлин / БГНЕС, архив

Сирийския бежанец Джабер Албакр, който се самоуби в килията си в затвора, се е радикализирал след своето пристигане в Германия. Това пише сп. "Шпигел", като се позова на брата на заподозрения терорист, предаде Ройтерс.

Аля Албакр, който живее в Сирия, казал по телефона оттам, че един имам в Берлин радикализирал брат му и го подучил да се върне в родината си да се сражава. През септември 2015 г., седем месеца след получаването на бежански статут в Германия, Джабер се върнал в Сирия и се присъединил към групировката "Ислямска държава" в град Ракка.

Сириецът, арестуван за подготвян атентат в Германия, се самоуби в затвора

Ако тези сведения се потвърдят, това ще е знак за голям пропуск на германските служби за сигурност, които трябва да следят за потенциални джихадисти сред 900-те хиляди кандидати за убежище в страната, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира източници от тези служби, според които Джабер Албакр е бил няколко месеца в Турция това лято.

Смъртта на 22 годишния сириец, в чийто апартамент бяха намерени килограм и половина експлозиви, затруднява разследването на схемата, по който се е осъществила неговата радикализация, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Източник: БТА