полиция Турция
полиция Турция / Istock
Синът на президента на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд напусна Турция, след като участва в пътнотранспортно произшествие, довело до смъртта на куриер на мотоциклет в Истанбул, съобщиха турските медии.

Инцидентът стана на 30 ноември в истанбулския квартал Фатих. Юнус Емре Гьочер, на 38 години, бе блъснат отзад от сина на президента на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд, който шофирал превозно средство, регистрирано в сомалийското консулство, припомня „Търкиш минит“ (Turkish minute). Сблъсъкът доведе до тежки наранявания на Гьочер, вследствие на които той почина шест дни по-късно в болница в Истанбул.

Освобождаването на Мохамуд след даване на показания пред полицията на мястото на катастрофата предизвика широк отзвук.

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч каза по-рано, че кадри от инцидента показват, че Гьочер е бил ударен отзад, докато е карал мотоциклета си. Тунч посочи, че всички са равни пред закона и ако е извършено престъпление, ще има последствия.

Турският адвокат Иляс Чимен отбеляза, че въз основа на неговите наблюдения върху записа, вината изглежда е изцяло на шофьора на задното превозно средство. „Заподозреният беше освободен, тъй като в полицейския доклад нямаше оценка за вина“, каза Чимен и добави, че очакват ареста му.

Турски съд издаде забрана за напускане на страната на заподозрения на 7 декември, но прокуратурата установи, че Мохамуд е напуснал Турция още на 2 декември.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП) сподели кадри от инцидента в социалната мрежа "Екс" (бившата Туитър) и каза, че ще проследи съдебния процес до приключването му от името на десетки хиляди куриери с мотоциклети в града.
 
Симона-Алекс Милева/БТА