Синьора: Престъпление срещу човечеството
Синьора: Престъпление срещу човечеството / netinfo

Ливанският премиер Фуад Синьора днес обяви израелската офанзива в страната за "престъпление срещу човечеството". Синьора направи изказването си, застанал върху купчина отломки в южната част на Бейрут и заобиколен от репортери и телевизионни оператори. Той беше придружен от председателя на парламента Набих Бери.

"Това, което виждаме днес, е картина на престъпленията, извършени от Израел... няма друго определение, освен престъпен акт", заяви Синьора. На пресконференция днес ливанският министър на отбраната Елиас Мур, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс, предупреди, че армията ще подхожда твърдо към всяка групировка, която се опита да наруши прекратяването на огъня в Южен Ливан.

"Армията ще бъде много твърда при справянето с подобни ситуации", каза Мур и добави, че всяка ракета, изстреляна от Ливан, ще бъде от полза за Израел, тъй като ще даде на еврейската държава претекст да атакува Ливан. Министърът изрази увереност, че Хизбула ще се придържа към примирието.

В същото време Иран опроверга информациите, че осигурява на Хизбула средства за възстановяването на стотиците домове, разрушени по време на 34-дневния военен конфликт с Израел. "Засега не е уточнено нито количеството, нито качеството на

помощта", каза пред репортери в Техеран говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи. Той обаче добави, че Иран ще подпомогне Ливан в близко бъдеще.

"Естествено, че имаме интерес Ливан да излезе от сегашната ситуация", заяви Асефи. От спирането на огъня в понеделник в някои части на ливанската столица са забелязани хуманитарни служители от Хизбула, които раздават по 12 000 долара в брой на хора, чиито домове са разрушени от израелските бомби. Асефи отхвърли твърденията, че тези средства са осигурени от Иран.

"Хизбула е законна структура в Ливан; те си имат собствени икономически ресурси и широка подкрепа там", обясни говорителят на иранското външно министерство.