/ iStock/Getty Images
Сингапур обеси още един наркотрафикант, след като съдът отхвърли последната жалба и въпреки молбите за помилване. Това е петата екзекуция в града-държава от март насам, съобщава АФП.

Поредицата от екзекуции, сред които и масово критикуваната екзекуция на мъж с умствени увреждания през април, предизвика все повече призиви към Сингапур да отмени смъртното наказание.

Но градът-държава, който има едни от най-строгите закони за борба с наркотиците в света, настоява, че то продължава да бъде ефективно възпиращо средство срещу трафика.

В петък сингапурецът Назери Ладжим е бил екзекутиран в затвора, се казва в изявление на затворническата служба.

През 2017 г. 64-годишният мъж беше осъден за притежание на над 33 грама хероин "с цел трафик", съобщиха от сингапурската агенция за борба с наркотиците.

Това е било достатъчно, "за да се подхрани пристрастяването на около 400 злоупотребяващи за една седмица", добави тя.

Амнести интернешънъл обаче призова да се сложи край на "безмилостната вълна от обесвания" в Сингапур.

"Вместо да имат уникален възпиращ ефект върху престъпността, тези екзекуции само показват пълното пренебрежение на сингапурските власти към правата на човека и правото на живот", заяви експертът по смъртното наказание на групата Киара Сангорджо.

В четвъртък апелативният съд отхвърли последната молба за отлагане на екзекуцията, на чието заседание Назери присъства чрез видеовръзка.

Известната местна правозащитничка Кирстен Хан заяви пред АФП, че Назери е прекарал по-голямата част от живота си в борба със зависимостта си от наркотици, започнала от 14-годишна възраст.

"Ако наистина се грижехме за благосъстоянието на хората, които употребяват наркотици, щяхме да предоставим на Назери и други като него значима подкрепа и пространство за възстановяване", каза Хан.

"Вместо това той беше наказван със затвор отново и отново през целия си живот."

Колумбия предприема нова стратегия за борба с наркотиците

След прекъсване от повече от две години градът-държава възобнови през март екзекуциите с обесването на сингапурски наркотрафикант и активистите се опасяват, че през следващите месеци ще бъдат извършени още екзекуции.

Екзекуцията през април на малайзийския наркотрафикант Нагаентран К. Дхармалингам предизвика международно възмущение поради опасения, че той е с умствени увреждания.

В неотдавнашно интервю за Би Би Си министърът на вътрешните работи и правото К. Шанмугам защити позицията на Сингапур по отношение на смъртното наказание, като заяви, че има "ясни доказателства, че то е сериозно възпиращо средство за бъдещите наркотрафиканти".

Организацията на обединените нации обаче заявява, че в световен мащаб смъртното наказание не е доказало своята ефективност като възпиращ фактор и е несъвместимо с международното право в областта на правата на човека, което допуска смъртно наказание само за най-тежките престъпления. 
БГНЕС