Синдромът на скованото лице, което принуди канадската суперзвезда певица Селин Дион да отложи европейското си турне, е много рядко неврологично заболяване, което причинява прогресивна мускулна скованост, както и мускулни спазми, пише Vesti.bg.

Според Националната организация за редки заболявания на САЩ, около един на милион души има това състояние.

Симптомите се развиват в продължение на няколко месеца или години, обикновено на възраст между 30 и 60 години, и могат да останат стабилни в някои случаи или постепенно да се влошат в други.

Често болезнените мускулни спазми продължават минути или дори часове и могат да се случат на случаен принцип или да бъдат предизвикани от събития като силни шумове, лек физически контакт, стрес или ситуации, изискващи повишена емоционална реакция.

Ако не се лекува, синдромът може да причини проблеми при ходене, водещи до използването на инвалидна количка, и може значително да повлияе на способността на човек да изпълнява ежедневните задачи.

„Въпреки че все още научаваме за това рядко заболяване, сега знаем, че това е причината за всички спазми, които имах“, каза емоционалната Дион в публикация в Instagram в четвъртък, в която тя също отложи или отмени планираните концерти в цяла Европа

„За съжаление, спазмите засягат всеки аспект от ежедневието ми, понякога причиняват затруднения, когато ходя и не ми позволяват да използвам гласните си струни, за да пея по начина, по който съм свикнала“, добави тя.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)


Състоянието е идентифицирано за първи път през 1956 г. и е наречено синдром на скования човек. Оттогава името е променено - жените всъщност съставляват мнозинството от случаите.

Точната причина остава неизвестна, въпреки че се смята, че е автоимунно разстройство, което понякога се появява заедно с други автоимунни състояния.

Синдромът на схванатия човек може да бъде диагностициран чрез тестване за определени антитела и чрез електромиографска процедура, която оценява електрическата активност в мускулите.

Синдромът обаче обикновено се диагностицира погрешно като набор от не-неврологични състояния, според изследване в САЩ, публикувано по-рано тази седмица.

„Подобрената диагностична точност ще намали излагането на ненужни лечения и разходите за здравеопазване“, пишат изследователите в списание Neurology.

Единствените налични лечения са насочени към овладяване на симптомите, например общодостъпни лекарства, които намаляват мускулната скованост и спазмите.

Разтягане, масаж, акупунктура и други нелекарствени терапии също често са част от лечението.

„Имам страхотен екип от лекари, които работят заедно с мен, за да ми помогнат да се оправя“, каза Дион в Instagram

„Работя усилено с моя терапевт по спортна медицина всеки ден, за да възвърна силата си и способността си да се представя отново.“
Vesti.bg