/ БГНЕС
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони обяви решението си да не се кандидатира за президент на републиката. Така той премахва пречката пред междупартийните преговори за издигането на единен кандидат на изборите за в парламента на 24 януари, предаде Ройтерс.

Номинирането на настоящия премиер Марио Драги да заеме президентския пост е най-вероятния изход от преговорите. Но не е ясно дали широката коалиция, която го подкрепя, ще издигне кандидатурата му поради опасения, че излизането му от правителството може да доведе до нови парламентарни избори.

Берлускони каза, че иска Драги да остане начело на правителството до края на парламентарния мандат през 2023 г. "Реших да предприема нова стъпка по пътя на националната отговорност, като моля тези, които ме предложиха, да се откажат да споменават моето име за президентството на републиката ",се казва в комюникето на Берлускони.

Коалиция от десни партии го е помолила да се кандидатира за президент, но той едва ли ще бъде избран, защото за целта е необходима подкрепата на повече от хиляда парламентаристи и делегати на регионите при тайно гласувана, посочи Ройтерс.
БТА