Земетресение с магнитуд 5,6 разлюля района на град Лерин в Гърция. По данни на Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките /НИГГГ-БАН/ земетресението е станало в 23.43 часа българско време и е с епицентър на 268 километра от София. Това съобщават от НИГГГ-БАН.

Земетресение от 5,3 край Анталия

Има данни земетресението да е усетено в Югозападната част от страната - в района на Благоевград и в някои квартали на София.

След основното земетресение се наблюдава активна поредица от последващи трусове, информират сеизмолозите от БАН.

Освен тревога сред населението земетресението в Гърция снощи не причини сериозни материални щети в Република Северна Македония, съобщи агенция МИА, като се позова на Сеизмологичната обсерватория на Природо-математическия факултет в Скопие.

Обсерваторията съобщи за серия земетресения с епицентър на 130 км южно от Скопие, в Гърция, в околностите на Лерин. Първото, според данните на сеизмолозите в Скопие, е било в 22:43 ч. местно време с магнитуд 5,6 по Рихтер и бе усетено най-силно от жителите на югозападната част на страната, а второто десет минути по-късно с магнитуд 4,2 по Рихтер. По последни гръцки данни основният трус е бил с магнитуд от 5,3.

Според досегашните информации на обсерваторията трусовете са причинили известна уплаха сред населението, но няма материални щети, предаде МИА.
БТА