/ БГНЕС
Земетресение с магнитуд 6.0 разтърси югоизточната част на Австралия и беше усетено силно в град Мелбърн. То е станало около 09:15 часа местно време в сряда и е с епицентър близо до град Мансфийлд, недалеч от столицата на щата Виктория.

Най-малко 46 сгради са претърпели различни щети след големия трус и последвалите вторични земетресения, съобщи местната телевизия ABC.
 

Австралия земетресение
БГНЕС

Трусът е усетен и в съседна Южна Австралия и Нов Южен Уелс (NSW).

Все още не се съобщава за жертви или ранени. За да се направи оценка на ситуацията, в някои региони бяха изпратени хеликоптери, а на места се създават центрове, които да помагат на жителите. Евакуирани са и няколко небостъргача в Мелбърн и градската болница, съобщават местни медии. Някои градски трамвайни линии бяха спрени поради нанесени щети.

Австралия земетресение
БГНЕС

В редица региони имаше прекъсване на електрозахранването.

Експерти предупреждават, че вторичните трусове от земетресението, могат да продължат до няколко месеца.

"Ако се намирате във Виктория, сте в опасност. Очаквайте вторични трусове, стойте далеч от повредени сгради и други опасности. Избягвайте да шофирате, освен в извънредни ситуации", заявиха властите.

Земетресението е едно от най-силните в Австралия през последните няколко десетилетия. Според Американската служба за геоложки проучвания то е било с магнитуд 5,9 по Рихтер и е усетено силно в югоизточна Австралия, като по-късно са регистрирани вторични трусове от 4.1 и 3.1.

Австралия земетресение
БГНЕС

Големите земетресения се считат за необичайно явление в Австралия, тъй като континентът се намира върху тектонична плоча.
БГНЕС