Силно земетресение разлюля Индонезия
Силно земетресение разлюля Индонезия / снимка: БГНЕС, архив

Силно земетресение с епицентър под дъното на Индийския океан разлюля високите сгради в индонезийската столица Джакарта, предаде Асошиейтед прес. Властите обявиха, че няма опасност от цунами.

Офис служители казаха, че люлеенето е продължило 10 секунди във високите офис сгради в целия град, чието население е 9 милиона. Трусът е бил усетен дори от жителите на двуетажни постройки.

Няма данни за жертви или щети.

Трусът е бил с магнитуд 6,1 и епицентър на 121 километра югозападно от крайбрежието на провинция Западна Ява на около 24 км под морското дъно, съобщи индонезийската Агенция за метеорология и геофизика, цитирана от БТА.

Институтът по геофизика на САЩ е регистрирал магнитуд 5,9, съобщава АП и обяснява, че често при първоначалното измерване има известни несъответствия.

В Индонезия силните земетресения са често срещано явление, защото тя се намира в тихоокеанския Огнен пръстен - дъга от вулкани и разломни линии, която обгражда тихоокеанския басейн. Но е необичайно трусовете в тази зона да се усещат в Джакарта, посочва АП.