Силно земетресение беше регистрирано в югозападната част на Гватемала близо до границата с Мексико
Силно земетресение беше регистрирано в югозападната част на Гватемала близо до границата с Мексико / БГНЕС
Силно земетресение беше регистрирано в югозападната част на Гватемала близо до границата с Мексико, при което пострада най-малко един човек и беше прекъснато електричеството, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Трусът с магнитуд 6,9 причини щети на сгради в южния мексикански щат Чиапас, но засега няма информация за загинали нито в Мексико, нито в Гватемала.
Говорител на гватемалския национален център за справяне с бедствия каза, че земетресението е било усетено в цялата страна и е започнало оценяване на щетите.

Според Геофизичния институт на САЩ епицентърът на земетресението е бил на 15 км северозападно от град Сан Маркос на дълбочина 111 км. То е станало към 1,30 ч. местно време (7,30 ч. по Гринуич) и е било последвано от вторичен трус около 20 минути по-късно.

Земетресението е причинило прекъсване на електричеството в гватемалските департаменти Реталулеу, Кецалтенанго и Сучитепекес, а в град Сан Себастиан в Реталулеу е рухнала църква, при което е бил ранен един човек, заявиха властите.

В град Сан Себастиан е рухнала църква, при което е бил ранен един човек
В град Сан Себастиан е рухнала църква, при което е бил ранен един човек БГНЕС

Службата за гражданска защита в Чиапас публикува снимки в Туитър, показващи повредени сгради.

Първоначално Геофизичният институт на САЩ съобщи, че земетресението е било с магнитуд 7. То е станало, когато много от хората са спели.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами каза, че няма опасност от големи вълни в резултат на труса.
БТА