Земетресение с магнитуд 5,6 на остров Ява в Индонезия разлюля за няколко секунди и столицата Джакарта, предаде Ройтерс, като се позова на индонезийската Агенция по метеорология, климатология и геофизика (BMKG).

Към момента властите съобщават за 162 жертви, а ранените са стотици. Над 13 000 души са били принудени да напуснат домовете си след мощния трус, съобщи за местни медии представител на местната власт от най-засегнатия град.

Епицентърът е бил на сушата, близо до град Чианджур в провинция Западна Ява - на около 75 км югоизточно от Джакарта. Трусът е регистриран на дълбочина 10 км. Агенцията съобщи, че няма опасност от цунами.
 
Ръководството на Агенция по метеорология, климатология и геофизика призова хората да останат на открито поради риска от евентуални вторични трусове.

Маядита Валуйо, 22-годишна адвокатка, разказва как паникьосани работници са се затичали към изходите на сградата си при земетресението.
"Работех, когато подът под мен се разтресе. Усетих ясно труса. Опитах се да не правя нищо, но то стана още по-силно и продължи известно време", каза тя. "Сега се чувствам малко замаяна, а и краката ми са малко схванати, защото трябваше да сляза от 14-ия етаж".

Журналисти на АФП, работещи в офис кулата си в Джакарта, също са получили нареждане да се евакуират от сградата.

Властите съобщиха, че проверяват какви са щетите.

По данни на Американския геофизичен институт (USGS) земетресението е било с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер.

Индонезия често се сблъсква със сеизмична и вулканична активност поради разположението си в тихоокеанския "огнен пръстен", където се сблъскват тектонични плочи
БТА, БГНЕС