Силна пясъчна буря връхлетя Западна Африка
Силна пясъчна буря връхлетя Западна Африка / снимка: БГНЕС

Гигантски облак от сахарски пясък, разпрострял се на хиляди километри, закри слънцето и блокира на земята самолети в Западна Африка. Това е най-тежката пясъчна буря в тази част на континента за последните две години, предаде Ройтерс.

Сателитни снимки на НАСА показват, че жълтокафявият прах покрива голям район от Западна Сахара на северозапад до Мали навътре в континента. Жителите на мавританската столица Нуакшот, разположена на брега на Атлантическия океан, предпазваха лицата си с шалове или си останаха вкъщи, а шофьорите бяха принудени да карат на фарове посред бял ден заради пясъчната буря, започнала на 6 февруари и покрила с дебел слой прах тротоарите и витрините на магазините.

„От два дни имам пясък в устата”, казва местен предприемач. „Където и да отида по работа, хората ги няма - и бизнесмените, и клиентите”, разказва още той, посочва БТА.

Летище в съседен Сенегал отмени вчера повече от десет полета, тъй като видимостта бе под 400 метра. Пясъкът идва главно от северозападната част на пустинята Сахара, вдигнат във въздуха от пасата Харматан, който е обичайно явление за сезона. Тази година обаче пясъчната буря е особено силна.