Силите на временното либийско правителство превзеха летището в Сирт
Силите на временното либийско правителство превзеха летището в Сирт / снимки: Reuters

Силите на либийското временно правителство превзеха летището в Сирт, родния град на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс. Сирт и Бани Уалид са двата оставащи бастиона на сваления режим.

Бойци от управляващия Преходен национален съвет извършиха две нападения в Сирт през последната седмица с подкрепата на натовски военни самолети, но бяха задържани на пристанището от снайперистки и артилерийски огън от верните на Кадафи сили в града.

По-рано Международната полицейска организация Интерпол съобщи, че е издала "червена заповед", с която разпорежда на своите 188 държави членки да арестуват Саади Кадафи, един от синовете на бившия либийски ръководител Муамар Кадафи, "по искане на властите в Либия", предаде Франс прес.

Силите на временното либийско правителство превзеха летището в Сирт
netinfo

"Интерпол потвърждава съобщенията, според които 38-годишният Саади Кадафи е забелязан за последен път в Нигер, съответно тази червена заповед представлява регионално и международно предупреждение за страните, съседни на Либия и Нигер да подпомогнат в издирването и ареста на Саади Кадафи", заяви организацията, базирана във френския град Лион.

Саади Кадафи е в списъка на представителите на бившия либийски режим, на които са наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН, предава БТА. По-рано този месец обаче Нигер заяви, че за момента изключва възможността да го върне в Либия.

"Съгласно нашите международни задължения не можем да върнем някого на място, където той няма никакъв шанс да получи справедлив процес и където го очаква смъртно наказание", поясни на пресконференция говорителят на правителството в Ниамей Мару Амаду, цитиран от АФП.

Силите на временното либийско правителство превзеха летището в Сирт
netinfo

Междувременно стана ясно, че прокуратурата в Тунис е получила искане от новите либийски власти за екстрадиране на Ал Багдади Али ал Махмуди, който беше министър-председател при режима на Муамар Кадафи, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Той от своя страна е започнал гладна стачка в затвора в Тунис, за да протестира срещу искането на новите власти в Либия за неговото екстрадиране, предаде Ройтерс.

Адвокат на Ал Махмуди заяви, че прокуратурата в Тунис е решила да остави клиента му в затвора, след като е получила искане за екстрадирането му в Либия. Бившият либийски министър-председател беше осъден в Тунис на шест месеца затвор за незаконно влизане в страната, но след обжалване решението беше отхвърлено от апелативен съд, който постанови той да бъде освободен.