/ БГНЕС
Базираните в Източна Либия сили на Халифа Хафтар отхвърлиха призива на Правителството на националното съгласие (ПНС) за прекратяване на огъня, предаде ДПА.

Говорител на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) определи предложението като "измама" и "хвърляне на прах в очите". Той обвини ПНС, че планира атака срещу стратегическите градове Сирт и Джуфра.



В петък базираното в столицата Триполи правителство предложи прекратяване на огъня. В своя първа реакция, ЛНА на Хафтар отхвърли вчера призива и обвини ПНС, че струпва войски, за да нападне Сирт и Джуфра.

"През последните 24 часа наблюдавахме турски военни кораби и фрегати да напредват към Сирт и те са в нападателна позиция", каза цитираният говорител. Той добави, че ЛНА е готова да отговори на всяка атака.

Богатата на петрол Либия изпадна в хаос след свалянето от власт и убийството на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи при народен бунт през 2011 г. Страната е разделена на две между враждуващи правителства, всяко от които е подкрепяно от различни чужди държави. ЛНА е поддържана от Египет, Обединените арабски емирства и Египет, а ПНС - от Турция и Катар.
БТА