Силен трус разлюля Иран в близост до ядрена централа, има жертви
Силен трус разлюля Иран в близост до ядрена централа, има жертви / снимки: Reuters

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер беше регистрирано в близост до град Бушер - дом на единствената ядрена централа в Иран. Най-малко 37 души са загинали при труса, около 850 души са ранени, предаде АФП, като се позова на иранските власти. Около 100 души са хоспитализирани.

Най-силният трус е бил усетен на площадката на АЕЦ „Бушехр”, но персоналът й не е прекъснал рутинната си работа, радиационната обстановка е напълно в нормата, заяви за РИА „Новости” представител на „Атомстройекспорт”, компанията, изградила централата.

Трусът е регистриран в 16.22 ч. (14.52 ч. българско време) и е с дълбочина от 12 км, обяви иранският сеизмологичен център. Първоначалният трус е бил последван от още пет вторични труса, най-силният от които с магнитуд 5,4.

Според експерти на Геоложката служба на САЩ, която наблюдава сеизмичната активност по света, магнитудът на труса е бил значително по-висок - 6,3 по Рихтер.

Според местните медии на мястото на инцидента са изпратени спасителни екипи. Връзката с тях обаче е затруднена, тъй като телефонните връзки в района са били прекъснати, добавя БГНЕС.

Силен трус разлюля Иран в близост до ядрена централа има жертви
netinfo

В интервю за агенция ИСНА ръководителят на Иранския червен полумесец Махмуд Мозафар призна, че има голяма възможност да са нанесени значителни щети. Той обаче не даде повече подробности.

Иранската официална агенция ИРНА съобщи, че земетресението е нанесло щети в градовете Каки, Кенган и Хормудж. В околностите на Хормудж са почти напълно разрушени две села. Земетресението е засегнало и град Шанбех, където, според местни представители, има стотици ранени, предаде ДПА. По данни на телевизия „Ал Джазира” трусове са били усетени на територията на Катар, Бахрейн и Саудитска Арабия.