Земетресение с магнитуд от 5,6 по Рихтер разлюля Централна Турция, показва справка в сайта на Европейският сеизмологичен център. Нанесени са материални щети.

Трусът е станал в 18:10 часаМатериални щети са нанесени, съобщават турските медии. Засега няма информация за пострадали хора при труса, усетен и в окръзите Анкара, Кайсери, Кършехир, Невшехир, Самсун, Йозгат, Сивас, Орду, Чорум, Чанкъръ, информирaт турските медии.

Трусът предизвика силна паника сред хората.

Епицентърът на земетресението бе в град Сулусарай в северния турски окръг Токат, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Валията на Токат Нуман Хатипоглу съобщи за подадени сигнали за редица срутени стари сгради.

По данни на АФАД поредният трус в Токат днес е регистриран в 18.11 ч. и е бил на дълбочина 5,99 км. Последвали са вторични трусове със сила 3,4 и 3,5. 

По данни на други сеизмологични центрове дълбочината е била едва 5,25 км.

От АФАД съобщиха, че в окръг Йозгат се е срутила двуетажна къща, а в Сулусарай има данни за нанесени щети на пет селскостопански постройки, информира телевизия НТВ.

Кметът на град Токат Кемал Язъджъоглу посочи, че две минарета са се срутили и са нанесени щети на редица къщи в село Буглайлъ в окръга.

Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз каза, че специални екипи извършват обследване на терен за установяване на други щети. 

По-рано днес в Токат бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,7. Трусът в 1:06 ч. през нощта предизвика силна паника, като много хора прекараха нощта навън.

Епицентърът му също беше в град Сулусарай, а дълбочината - 10 км. Час и половина по-късно в Сулусарай беше регистриран вторичен трус със сила 4,1. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Нора Чолакова, БТА