/ iStock/Getty Images
Земетресението с магнитуд от 5.7 по Рихтер беше регистрирано малко след 01:00 ч. тази нощ в морето край островната група на Додеканезите в Гърция, сочат данните на гръцкия институт по геодинамика, цитиран от АНА-МПА. Евросредиземноморският сеизмологически институт оценява силата на труса на 5,9 по Рихтер.

Епицентърът на земетресението е бил в морето на 24 километра южно-югоизточно от град Нисирос на едноименния остров. Дълбочината му е била малка - едва 2 километра.
Засега няма сведения за жертви и щети от земетресението в Гърция. Трусът е бил усетен дори в столицата Атина.

В Турция сеизмичната обсерватория Кандилли в Истанбул отчете по същото време тази нощ трус с магнитуд 5,5, а Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуация (АФАД) с магнитуд 5,3. По данни на тези институции трусът е станал в морето недалеч от курорта Датча в турския окръг Мугла, но е било усетено също в курортите Бордрум, Кушадасъ, Мармарис, Дидим и Айдън.

Според АФАД трусът е станал на около 40 километра от Датча, на дълбочина 11,40 километра. В Туитър АФАД съобщи малко след труса, че няма сведения за нанесени щети или пострадали хора, предаде турската частна телевизия НТВ.
БТА