Сигурно е. Сърбия тръгва по пътя към членство в ЕС
Сигурно е. Сърбия тръгва по пътя към членство в ЕС / cнимкa: БГНЕС

Сърбия със сигурност ще подпише споразумение за стабилизиране с Европейския съюз още този следобед. Това ще се случи по време на заседанието на Съвета на външните министри на Съюза, което тече в момента в Люксембург. Споразумението ще е първата стъпка на западната ни съседка към евентуално членство в ЕС.

До последно подписването на споразумението между Сърбия и ЕС беше под въпрос най-вече заради недоброто отношение на Белгия и Холандия към балканската държава. Двете страни обаче са преосмисли позицията си и са се съгласили да сложат подписите си под документа. Същото ще направят и останалите страни членки на Съюза.

В коментара си отбелязват, че споразумението със Сърбия е истински жест към нея дни преди парламентарните избори в страната, насрочени за 11 май. Въпреки това не е изключено към споразумението да бъдат добавени и други два документа, касаещи определени условия към Сърбия, поставени от ЕС.

Според непотвърдена информация в следобедните часове в Люксембург се очаква да пристигне сръбския президент Борис Тадич. Възможно е именно той да може да сложи подписа си под споразумението си със Съюза.

Отново по непотвърдена информация от Люксембург Тадич смята и официално да подаде молбата на Сърбия за членство в ЕС.