Си Ен Ен показа интервю със Зауахири
Си Ен Ен показа интервю със Зауахири / netinfo

Заместник-ръководителят на терористичната организация Ал Кайда - Айман аз Зауахири призова мюсюлманите да засилят съпротивата срещу САЩ в нов видеозапис, излъчен по телевизия Си Ен Ен тази сутрин.

"Предоставяте ни оправдание и възможност, за да продължим борбата срещу вас", казва Зауахири, като очевидно отправя заплаха към американците. "Трябва да се притеснявате заради вашето присъствие в района на Персийския залив и заради Израел", допълва той.

"Вашите лидери крият от вас истинските мащаби на бедствието. Дните са изпълнени с напрежение и ще породят нови събития, ако Аллах ни позволи и ни упъти да го сторим", изтъква Зауахири.

В записа вторият човек в ръководството на Ал Каида споменава и за израелските бомбардировки в Ливан това лято, както и за израелските войници, отвлечени от ливанската групировка Хизбула и от палестински екстремисти в ивицата Газа.

Не е ясно как телевизия Си Ен Ен се е сдобила с видеозаписа. Той не е качен в нито един от интернет сайтовете, в които Ал Каида обикновено разпространява изявленията на своите лидери.

Вчера телевизията на Ал Каида "Ас Сахаб" обяви, че ще излъчи интервю със Зауахири по повод петата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.