/ БГНЕС
Китайският президент Си Цзинпин поздрави руския си колега Владимир Путин за преизбирането му. Си заяви, че китайско-руските отношения са в своя зенит и са образец за международни отношения, предаде АФП, като цитира китайската агенция Синхуа.

Отношенията между двете страни "са на най-доброто равнище в историята и това е пример за изграждане на нов тип международни отношения, основани на взаимно уважение, равнопоставеност и справедливост", гласи послание на китайския президент, който в събота бе преизбран единодушно за държавен глава от китайския парламент.

Путин е преизбран убедително за президент на Русия (ВИДЕО)

Си, който заема постовете ръководител на Китайската комунистическа партия и главнокомандващ на въоръжените сили, получи нов петгодишен мандат.

Преди това конституцията бе променена, за да може той да остане президент и след мандата, завършващ през 2023 г. Така Си може да остане президент до края на живота си, отбелязва АФП.

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Путин, който вчера бе преизбран за четвърти мандат с над 76% от гласовете, ще бъде начело на държавата до 2024 г.

"Китай е готов да работи с Русия, за да се постигне още по-голям напредък в китайско-руските отношения и да се укрепва световният мир", се казва в посланието на Си Цзинпин до Владимир Путин.
БТА