/ Guliver/Getty Images
Конфронтацията между Китай и САЩ би била катастрофа и за двете страни, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. Това заяви китайският президент Си Цзинпин в първия си телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън като лидери, предаде Ройтерс.

Разговорът беше първият, откакто Байдън встъпи в длъжност и се състоя на фона на конфронтация между Вашингтон и Пекин по редица въпроси като търговията, Хонконг, Южнокитайско море, Тайван и съобщения за престъпления срещу човешките права на уйгурското мюсюлманско малцинство в китайския район Синцзян.

Си отново заяви, че сътрудничеството е единственият възможен избор и че двете страни трябва да уреждат споровете си по конструктивен начин, се казва в съобщението за разговора на китайската държавна телевизия.

По думите на китайския президент Пекин и Вашингтон трябва да възстановят различните механизми за диалог, за да разбират намеренията на другия и да избягват недоразумения.

Пред Байдън Си изрази надежда, че САЩ ще се отнасят предпазливо към въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, които засягат суверенитета и териториалната цялост на Китай, посочи китайската телевизия.
БТА