/ gettyimages
 Си Цзинпин, президентът на Китай, разговаря днес в Пекин с новия виетнамски лидер То Лам и подписаха 14 споразумения, обхващащи широк кръг теми - от трансграничите железопътни връзки до износа на крокодили.

Това е първото посещение в чужбина на новия виетнамски лидер, откакто зае поста.

Срещата е индикация за близките връзки между Виетнам и Китай, които имат добре развити икономически и търговски връзки помежду си. Както Виетнам, така и Китай се управляват от комунистически партии.

Китай заяви миналата седмица, че изборът на Лам да посети Китай "в пълна степен отразява голямата важност, която той придава на развиването на отношенията между двете партии и двете страни".

Лам пристигна в южната китайска провинция Гуанчжоу вчера, за тридневна визита, която включва срещи с китайския премиер Ли Цян и с други високопоставени китайски представители.

В Гуанчжоу То Лам посети места, на които бившият виетнамски лидер Хо Ши Мин е извършвал революционна дейност.

През декември миналата година Китай и Виетнам подписаха повече от десет споразумения, когато Си Цзинпин посети Виетнам.

Споразуменията, детайлите на които не бяха обявени, обхващаха различни сфери, включително сътрудничество в областта на железопътния транспорт, развитието и инвестициите.

Китай и Виетнам установяват дипломатически отношения през 1950 година, а през 2008 година се споразумяха за всеобхватно стратегическо партньорство помежду си.

Двете страни подписаха документи за планиране и проучвания за осъществимост за стандартизирани железопътни линии, което е надграждане на железопътната свързаност, след като предварителните споразумения по въпроса бяха подписани през декември по време на държавното посещение на Си в Ханой.

В дълга съвместна декларация през декември миналата година двете страни заявиха, че ще работят за трансгранична железопътна свързаност, като посочиха три железопътни проекта - надграждане на линията, която свързва планинската провинция Лао Цай в северозападната част на Виетнам с пристанищния град Хайфон, маршрутът от Лао Цяй до Ханой, и жп линия, свързваща китайския град Шънчжън отново с Хайфон.

Виетнамски представители заявиха през декември, че железопътните връзки ще бъдат на първо място в дневния ред, когато висшите държавни лидери се срещнат.

Двете държави са свързани с две железопътни линии, преминаващи от Южен Китай до северния индустриален център на Виетнам и столицата Ханой, но виетнамската инфраструктура, датираща от периода на френската колонизация, има различно междурелсие от китайската високоскоростна железница, което принуждава пътниците и стоките да сменят влаковете на граница.

Модернизирането на виетнамските железници може да стимулира търговията и инвестициите, тъй като все повече китайски производители преместват някои експортно ориентирани дейности във Виетнам на фона на търговското напрежение между Китай и САЩ.

Други подписани документи обхващат сътрудничеството между централните банки, медиите, здравеопазването и карантините, както и инспекците на кокосови орехи, крокодили и плода дуриан.

След подписването на договорите Си и Лам продължиха разговорите по важни въпроси от общ интерес на чай в "сърдечна и приятелска атмосфера", съобщи китайската официална медия Синхуа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА