/ iStock/Getty Images
Шведският хип-хоп изпълнител, известен с псевдонима Си Гамбино, е застрелян на паркинг в Гьотеборг късно във вторник при предполагаемо нападение от банда, обяви местната полиция, цитирана от Ройтерс и АФП.

В скандинавската страна насилието с огнестрелни оръжия продължава от известно време.

Си Гамбино е бил прострелян поне два пъти при очевидно умишлено нападение на обществен паркинг, съобщи говорител на полицията. Хип-хоп изпълнителят, отличен с шведска музикална награда наскоро, е бил на възраст около 25 години.

Според органите на реда той е поддържал връзки с една или повече престъпни мрежи.

"Подозираме, че престъплението е свързано с бандите", каза говорител на полицията, но без повече подробности. 

От години Швеция се бори да се справи с насилието, свързано с организираната престъпност, отбелязва Ройтерс. 

Смъртоносните стрелби в 10-милионната държава са се увеличили повече от три пъти през последното десетилетие и значително надвишават нивата в съседните държави. По оценки на полицията 62 000 души участват в престъпни мрежи или са свързани с тях, отбелязва Ройтерс.
Си Гамбино, който има близо един милион слушания в стрийминг платформата "Спотифай", е криел самоличността си и е носил маска на публични места, включително на церемонията по връчването на местните музикални награди "Грамис" миналия месец, където беше обявен за шведски хип-хоп изпълнител на 2023 г. 

Покойният рапър не трябва да се бърка с американския изпълнител Чайлдиш Гамбино, отбелязва Ройтерс.

От полицията казаха, че изпълнителят е бил намерен от служители, които са се отзовали на сигнал за стрелба, и е обявен за мъртъв в болницата. В рамките на разследването на убийството са разпитани няколко души, но все още никой не е задържан.

Полицията отказа да съобщи истинското име на рапъра.

През 2021 г. друг шведски рапър беше застрелян на 19-годишна възраст, след като година по-рано той беше отвлечен и нападнат от негови конкуренти в музикалната индустрия, припомня Ройтерс.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова/БТА