/ iStock/Getty Images
Шведското правителство възнамерява да отмени действащо от десетилетие изискване ресторанти, нощни клубове и други заведения да имат специално разрешително, за да могат посетителите им да танцуват, предаде Асошиейтед прес. 

Предложената законодателна промяна, представена вчера, означава, че заведенията повече няма да имат нужда от лиценз, за да организират танци. Вместо това по общо правило само ще трябва да се регистрират в полицията, което ще може да става в устна форма и няма да струва нищо. 

Кандидатстването за "разрешително за танци" е свързано с такса от минимум 700 крони (67 щ. долара) за съответното заведение. Според действащата в момента уредба собственикът може да загуби лиценза си за сервиране на алкохол и разрешителното си за бизнес, ако полицаи минат на проверка и установят, че мястото няма разрешително за танцуване. 

"Не е разумно държавата да регулира танцуването на хората", каза министърът на правосъдието Гунар Стрьомер.       

Шведски медии приветстваха решението за отмяна на изискването, което определят като остаряло и морализаторско. 

Правителственото предложение, което трябва да бъде одобрено от парламента, предвижда новият режим да влезе в сила от 1 юли. 

През 2016 г. шведският парламент единодушно гласува разрешителните да отпаднат, но изискването все още е част от законодателството и се прилага. Според Шведската телевизия през последните 20 години депутати от всички партии, с изключение на социалдемократите, са подкрепяли отмяна на разрешителните. 
Елена Савова/БТА