Шулц: Нуждаем се не от зависимост, а от партньорство с Турция
Шулц: Нуждаем се не от зависимост, а от партньорство с Турция / БГНЕС, архив

Евросъюзът се нуждае от партньорство с Турция, а не от зависимост от нея, заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц пред Европейския съвет в Брюксел.

България постави исканията си за готвеното споразумение на ЕС с Турция

„Както вече казах, Турция и ЕС са ключови партньори. И на нас ни трябва партньорство, а не зависимост от Турция", посочи той.

Туск е "повече предпазлив, отколкото оптимист" за Турция

Европарламентът (ЕП) няма да опростява процедурата по отмяна на визите за Турция, всичко трябва да е честно, заяви още неговият председател.

„Европарламентът е готов да играе конструктивна роля, но има две условия. Първо, не може да има никакви съкращения на нашата парламентарна процедура. Това е сериозно решение", изтъкна Мартин Шулц.

По думите не трябва да се забравя, че ЕС води диалог за визова либерализация и с други държави и региони - с Грузия, Украйна и Косово. „И ние трябва да изпратим сигнал, че постъпваме честно с всяка една страна", отбеляза Шулц.

Митов: Няма причина да бъдем държани още дълго извън Шенген

Той потвърди също тезата си, че преговорите за приемането на Турция в ЕС и разрешаването на мигрантската криза трябва да се водят отделно.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че всяка евентуална сделка между Европейския съюз и Турция за мигрантската криза трябва да включва гаранции, че страната му няма да бъде принуждавана да приема задължителна квота от бежанци, предаде Асошиейтед прес.

От дни работим, за да защитим унгарските интереси - сиреч всяка размяна на бежанци, настаняване или движение на население да става изключително на доброволна основа, каза Орбан.

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите

По думите му, ако се стигне до споразумение, то трябва да включва само клаузи, според които настаняването на пристигащите от Турция ще се осъществява на доброволна, а не на задължителна основа".

Чехия няма да приеме бежанци от Гърция и Италия без предварително извършване на обстойни проверки, заяви премиерът Бохуслав Соботка.

„За нас е важно да знаем със сигурност, че те не представляват заплаха за нашата безопасност", заяви премиерът при пристигането си за срещата ЕС-Турция в Брюксел.

 

Източник: БГНЕС, БТА