Шулц: България и Румъния постигнаха огромен напредък
Шулц: България и Румъния постигнаха огромен напредък / netinfo

Председателят на най-голямата парламентарна фракция в Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг ще приветства решение на Комисията, което да потвърждава 1 януари 2007 година за начална дата за българското членство. Това стана ясно на брифинг на Европейската народна партия в Страсбург.

„Все още има проблемни области, но същото беше и с Източна Германия”, каза Пьотеринг. Според него е полезно, че Комисията обяснява какви биха могли да бъдат предпазните клаузи, въпреки че те няма да влязат в сила автоматично. „Можехме да кажем, че ще отложим приемането на двете страни, докато те изпълнят всички критерии, но смятам, че решението за приемането им възможно най-бързо е по-правилното. Това е най-добрият начин да им помогнем”, обясни Пьотеринг.

„Двете страни постигнаха огромен напредък. Не всичко е завършено и затова ние трябва да продължим натиска. Смятаме, че предпазните клаузи ще бъдат само една възможност, като те ще са предмет на бъдещи дискусии и консултации между Комисията и страните членки”, каза от своя страна лидерът на Социалистите Мартин Шулц от името на втората по численост фракция в Европейския парламент.

Групата на Зелените обаче обяви, че България и Румъния още не са готови за членство. „Европейският парламент направи грешка като даде съгласието си за договора на двете страни миналата година”, заяви председателят на фракцията Моника Фресони. Тя обвини Еврокомисията за работата й по подготовката на страните през последните месеци.