Щурмуват Службата за сигурност в Луганск, ако окупаторите не се предадат
Щурмуват Службата за сигурност в Луганск, ако окупаторите не се предадат / БГНЕС

Ако преговорите с демонстрантите, превзели областното управление на Службата за сигурност в източноукраинския град Луганск, не дадат резултат, в близките часове срещу нея може да бъде предприет щурм, заяви пред журналисти и. д. заместник-ръководител на президентската администрация Андрей Сенченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Засега обстановката в Донецк е стабилизирана. Що се отнася до Луганск, ако в близките часове - до края на деня - въоръжените хора, които са в сградата на Службата за сигурност, не осъзнаят всички последствия от действията си, ще се наложи да бъде извършен щурм. Ако те не се предадат, ще бъде дадена заповед да се стреля по тях", каза той.

По-рано днес и.д. президент Олександър Турчинов заяви, че украинските власти няма да преследват проруските сепаратисти, ако те напуснат доброволно правителствените сгради, които окупират в източните райони на страната и предадат оръжията, предаде Ройтерс.

"Готов съм да издам за това президентски указ", добави той, цитиран от БТА.

Проруски сепаратисти са окупирали сгради на областните власти в Луганск и Донецк, което според Киев може да послужи като претекст за руска намеса, напомня Ройтерс.

ИТАР-ТАСС съобщи, че парламентарните фракции на Партията на регионите и на компартията са поискали незабавно да бъде разгледан законопроект за амнистия на протестиращите в Луганск, Донецк и Харков и са заплашили, че в противен случай няма да участват в работата на Върховната рада.