Общата стойност на щетите от земетресенията през тази година ще възлезе на един трилион турски лири (34 млрд. евро), заяви вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз, предаде Анадолската агенция.

Той подчерта, че разходите, свързани със земетресенията, от бюджета на централното правителство ще бъдат около 762 млрд. лири. Освен това ще има и други разходи, като например средства, предназначени за местното население, властите, Агенцията по заетостта и Агенцията за социално осигуряване.

"Февруарските земетресения засегнаха пряко 11 провинции и повече от 14 милиона души. Това беше безпрецедентно бедствие, което доведе до разходи, твърде големи дори за най-развитите държави.

"Правителството не само строи нови жилища, но и инвестира в инфраструктурата в провинциите, засегнати от земетресението", каза Йълмаз.

На 6 февруари две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по скалата на Рихтер удариха 11 провинции в Южна Турция, при което загинаха повече от 50 000 души. Земетресенията нанесоха големи материални щети, а десетки хиляди предприятия бяха засегнати.

На 12 август две последователни земетресения удариха окръг Йешилюрт в Малатия.

Службата за управление на бедствия и аварии (AFAD) обяви, че магнитудът на първото земетресение бил 4,8 по Рихтер. Второто земетресение се случи само минута по-късно. AFAD обяви, че магнитудът му е бил 4,5 по Рихтер. 
БГНЕС