/ БГНЕС
Цената на щетите, нанесени от силното земетресение на Нова година, при което загинаха най-малко 236 души в централната част на Япония, може да достигне 17,6 млрд. долара, заяви правителствен служител, предаде АФП.

Земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер и последвалите го трусове опустошиха части от префектура Ишикава на брега на Японско море, като сринаха сгради, разрушиха пътища и предизвикаха голям пожар.

Според правителствена оценка щетите в Ишикава и два съседни региона вероятно ще струват между 7,4 млрд. и 17,6 млрд. долара.

Служител на кабинета потвърди цифрите, които са изчислени въз основа на данни от предишни големи земетресения и докладвани на правителствена икономическа среща на 25 януари.

Но дори и най-високата оценка е много по-малка от щетите за 114,5 млрд. долара, причинени от земетресението и цунамито в Североизточна Япония през 2011 г.

Това бедствие доведе до смъртта на около 18 500 души или до изчезването им и предизвика разтопяване на атомната централа във Фукушима - най-тежката ядрена авария в света след Чернобил.

Властите разкриха подробни планове за възстановяване на Ишикава, където снегът и силно повредените пътища усложниха усилията за оказване на помощ след земетресението.

Те включват подобрения в приютите за евакуирани лица, както и субсидии за възстановяване на фабрики и пристанища и привличане на туристи в района.

Япония се намира на тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн.

Страната редовно е засегната от земетресения и има строги строителни разпоредби, които имат за цел да гарантират, че сградите могат да издържат на силни трусове.

Много от постройките обаче са стари, особено в бързо застаряващите общности в селските райони, като тези, които бяха най-силно засегнати от новогодишното земетресение.
БГНЕС