Ще се превърне ли АФП в национална агенция с публични капитали?
Ще се превърне ли АФП в национална агенция с публични капитали? / снимкa: БГНЕС

Синдикалното обединение в агенция Франс прес призова служителите да спрат временно работа днес от 15 до 18 часа българско време за участие в митинг за връчването на петиция в Министерството на културата "в името на независимостта и оцеляването" на агенцията, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Досега подписката към петицията е събрала над 15 000 подписа, сред които на много политически ръководители, повечето от опозицията - първият секретар на Френската социалистическа партия (ФСП) Мартин Обри, лидерът на Демократично движение (ДД) Франсоа Байру, националният секретар на Френската комунистическа партия (ФКП) Мари-Жорж Бюфе, както и лидерът на Революционната комунистическа лига (РКЛ) и говорител на Новата антикапиталистическа партия (НАП) Оливие Безансно.

Под петицията са се подписали и 2500 журналисти, които отхвърлят "всяка промяна на статута, която би довела или до превръщането на АФП в правителствена агенция, или тя да бъде предоставена изцяло или отчасти на частни компании".

Синдикатите от агенцията подчертават, че нейният президент и главен изпълнителен директор Пиер Лует възнамерява да превърне АФП в "национална агенция с публични капитали". Те твърдят, че този нов статут ще открие пътя за приватизация.

Съюзът на синдикатите възнамерява по-късно да връчи същата петиция, придружена с подписите, в Националното събрание и в Сената.