Ще изпратят ли зетя на испанския крал в затвора?
Ще изпратят ли зетя на испанския крал в затвора? / Guliver/Getty Images

Испански прокурор поиска 19 години и половина затвор за Иняки Урдангарин - съпруг на сестрата на испанския крал, обвинен в незаконно присвояване.

По същото дело съпругата му инфанта Кристина е обвинена за укриване на данъци.

Испанската инфанта Кристина продаде дворец, за да си плати гаранцията

Кристина и Иняки Урдангарин са в група от 17 лица, срещу които през януари започна процес в Палма де Майорка. Прокуратурата обвинява Урдангарин, че е използвал връзките си, за да печели раздути обществени поръчки за организиране на мащабни събития и впоследствие е отклонявал част от средствата във фирма, която управлявал заедно със съпругата си, за да си осигури разгулен живот.

Прокуратурата иска също Иняки Урдангарин да бъде глобен с 980 000 евро.

Прокуратурата не повдигна обвинения срещу Кристина, но неправителствената организация „Чисти ръце”, която по закон има право да инициира наказателно производство, обвини Кристина в укриване на данъци.

Конфискуват имоти за милиони евро на зетя на испанския крал

Адвокатът на „Чисти ръце” поиска Кристина да получи 8 години затвор. Образът на организацията обаче беше помрачен от данни, че представители на „Чисти ръце” са изнудвали адвокатите на инфантата за пари в замяна на оттегляне на обвиненията.

Корупционното дело, част от което е Кристина, предизвика негодувание в Испания и опетни репутацията на монархията, тъй като стана символ на корупцията сред испанския елит.

Процесът беше част от причините, накарали крал Хуан Карлос да абдикира в полза на сина си през 2014 г.

Източник: БГНЕС