Ще има гид „Мишлен” и за бедните в Рим
Ще има гид „Мишлен” и за бедните в Рим / снимка: БГНЕС, архив

Римската католическа организация „Сант Еджидио”, която бе номинирана за Нобелова награда за мир, представи най-новия си пътеводител за хора в нужда, предаде Ройтерс.

Изданието за 2014 г. на пътеводителя, който италианските медии кръстиха „Гид Мишлен за бедните”, ще е в тираж от 13 000 копия и предлага съвети за все по-големия брой бездомни и нуждаещи се хора в италианската столица.

Гидът се казва „Рим, къде да ядем, спим и да се измием” и е оформен като туристически пътеводител. Новото издание се състои от 227 страници и в него има информация за 68 социални трапезарии, 42 приюта, където бездомните могат да спят, 16 места за миене, както и указания къде има достъп до медицински грижи и съвети.

Според организацията в Рим има около 8000 бездомни хора, а през последните години броят им се е увеличил с 10%, пише БТА. Други имат дом, но се нуждаят от храна и социални услуги. В миналото „Сант Еджидио” съсредоточаваше усилията си върху помощта за бедните сред имигрантската общност в Италия, посочва Ройтерс.

По думите на председателя на организацията Марко Импалиацо „след шест-седем години” на икономическа криза се е увеличил броят на бедните италианци.

В понеделник излязоха данни на националната статистика, според които една трета от хората, живеещи в Италия, са заплашени от бедност и социално изключване, при средна стойност за Европа от 24,8%. Малко над 21% не могат да отопляват домовете си адекватно, което е с 18% повече от 2011 г., отбелязва Ройтерс.