Ще бъдат есхумирани останките на Ясер Арафат
Ще бъдат есхумирани останките на Ясер Арафат / снимка: Reuters

Палестинският президент Махмуд Абас разреши да бъдат ексхумирани останките на предшественика му Ясер Арафат, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сътрудник на президента.

Швейцарски институт съобщи преди няколко дни, че са открити повишени нива на радиоактивно вещество в дрехите и личните вещи на покойния лидер. Разкритията на Института по радиационна физика не бяха достатъчни, за да се направи заключение, но породиха съмнения, че Арафат е бил отровен.

Легендарният палестински лидер почина на 11 ноември 2004 г., на 75 години, във френска военна болница, след като месец по-рано се разболя тежко в правителствения комплекс в Рамала.

Швейцарският институт обясни, че ще е нужно да се вземат проби от останките на Арафат, за да се направи конкретно заключение, макар че не е сигурно, че може да си стигне до безспоред извод, като полоний-210 се разпада с течение на годините, предава БТА.

Абас каза миналата седмица, че има желание по принцип да позволи аутопсия на тялото на Арафат, ако получи разрешение от религиозните власти и семейството на лидера.

Сътрудникът на Абас - Саеб Еракат каза, че палестинският президент е решил да покани в Рамала швейцарски експерти, които да прегледат останките. Все още няма коментар от швейцарския институт.

Вдовицата на Арафат - Соха, неколкократно призова за ексхумиране на останките на съпруга й. Тя работи в тясно сътрудничество с арабския сателитен канал Ал Джазира, който разследва смъртта на Арафат и получи от нея разрешение да предаде вещи на съпруга й за взимане на проби. Главният мюсюлмански духовник в палестинските територии също разреши ексхумиране на останките.

Посланикът на Палестина в Москва Фаед Мустафа съобщи, че палестинските власти ще настояват да бъде създадена нова международна комисия, която да разследва смъртта на Ясер Арафат.