Герхард Шрьодер
Герхард Шрьодер / ThinkStock/Getty Images
Сделката между Москва и Киев за деблокиране на износа на украинско зърно може да проправи път към възможно прекратяване на огъня в конфликта, който продължава вече 5 месеца, смята бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Първият кораб, натоварен с украинско зърно, потеглил от украинско пристанище след началото на войната, вчера успешно хвърли котва край бреговете на Турция е днес предстои да му бъде направена инспекция.

Добрата новина е, че Кремъл иска решение чрез преговори, заявява Шрьодер в публикувано днес интервю за германския седмичник списание „Щерн“ и електронната медия ЕрТе Ел. Той добавя, че миналата седмица се е срещнал с Путин в Москва.

Първи успех е сделката за зърното, може би това може да се разшири бавно към прекратяване а огъня, каза Шрьодер в интервюто си.
Шрьодер беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г. Той критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин.

Междувременно, Русия обвини САЩ, че са пряко замесени в конфликта в Украйна и не просто снабдяват Киев с оръжие.

Руското министерство на отбраната, ръководено от съюзник на Путин, каза, че думите на Вадим Скибицки – украинският зам.-началник на военното разузнаване, пред британския в. „Дейли телеграф“ показвали, че Вашингтон участва в конфликта.

Скибицки каза за изданието, че е имало консултации между САЩ и е представители на украинското разузнаване преди нанасяне на удари и Вашингтон е имал ефективно право на вето върху планираните цели, но американски служители не са осигурявали пряка информация за определяне на целите.

Всичко това безспорно доказва, че Вашингтон, противно на твърденията на Белия дом и Пентагона, са пряко замесени в конфликта в Украйна, заяви вчера руското военно ведомство.

Администрацията на Байдън е тази, която носи пряка отговорност за всички одобрени от Киев ракетни атаки по жилищни райони и гражданска инфраструктура в населени райони на Донбас и други региони, довели до много цивилни жертви. Белият дом и Пентагонът не реагираха веднага на тези твърдения.

Пентагонът обаче отрече твърденията на Москва, че Русия е унищожила 6 американски ракетни системи ХАЙМАРС от началото на войната. 

Шрьодер изтъква в интервюто си, че бъдещето на Донбас е сложно. В традиционния промишлен център в Източна Украйна се водят тежки сражения.  

„Трябва да бъде намерено решение, базирано на швейцарския кантонален модел“, казва Шрьодер. Той добавя, че предстои да се види дали Путин ще се върне към предвоенната „линия на съприкосновение“ при прекратяване на огъня.

Швейцария има 26 полуавтономни кантона или провинции. Решения за ключови проблеми като този с Крим, анексиран от Русия през 2014 г., биха могли да бъдат намерени с течение на времето, „може би не за 99 години, като в Хонконг, а през следващото поколение“, посочва Шрьодер.
БТА