Шпионски скандал разклати отношенията между Русия и САЩ
Шпионски скандал разклати отношенията между Русия и САЩ / снимка: Reuters, архив

Между САЩ и Русия се разгаря нов шпионски скандал, предаде ИТАР-ТАСС. В САЩ са арестувани 10 души тайни агенти на руското разузнаване, съобщи вчера министерството на правосъдието. И десетимата били арестувани в неделя.

В Монтклеър, щата Ню Джързи, били задържани Ричард и Синтия Мърфи, в Йонкърс, щата Ню Йорк - Вики Пелаес и Хуан Лазаро, в Манхатън, Ню Йорк, Анна Чапман, Майкъл Зотоли, Патриша Милс и Михаил Семенко, в Арлингтън, щата Вирджиния, Доналд Хауард Хитфилд и Трейси Ли-Ан Фоли - в Бостън, щата Масачузетс. Още един обвиняем - Кристофър Метсос, е обявен за издирване, допълва БТА.

Имената Мърфи, Лазаро, Зотоли, Милс, Хитфилд, Фоли и Метсос в прессъобщението са дадени в кавички, което означава, че американските власти се съмняват, че са истински, отбелязва агенцията. Арестите били резултат от многогодишно разследване, водено от ФБР, прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк и контрараразузнавателния отдел на управлението за национална сигурност на министерството на правосъдието.

По-късно петима от арестуваните бяха изправени пред федерален съд в Ню Йорк, където засега не им бяха повдигнати официално обвинения, съобщи АФП. Съдията по делото обаче нареди оставането под временен арест Ричард и Синтия Мърфи, Хуан Ласаро, Вики Пелаес и Анна Чапман, понеже има риск да избягат.

Членовете на разбитата шпионска група наречена с кодово име „Нелегалните", са обвинени, че имали задача от Службата за външно разузнаване на Руската федерация да влязат в САЩ и под фалшива самоличност на американци да станат дълбоко законспирирани агенти, предаде Ройтерс. Федералният закон обаче забранява на гражданите да действат като агенти на чужди правителства на територията на САЩ без уведомяване на министъра на правосъдието (главния прокурор) на САЩ. Девет от задържаните са обвинени и в заговор за пране на пари, което се наказва с максимум 20 години затвор.

В същото време зам.-говорителят на външното министерство на Русия Игор Лякин-Фролов заяви, че  действията на Министерството на правосъдието на САЩ преследват недобронамерени цели и са в разрез с обявеното от правителството на Барак Обама „рестартиране" на отношенията с Москва. „Ние смятаме, че подобни действия са напълно необосновани и недобронамерени. Не разбираме причините, подбудили американското министерство на правосъдието да направи изявление в духа на шпионските страсти от времето на студената война", посочи дипломатът. Той изрази съжаление, че шпионският скандал става на фона на обявеното от самия президент на САЩ Барак Обама „рестартиране" на отношенията с Русия.

Един от най-прочутите съветски бегълци на Запад от епохата на Студената война Олег Гордиевски, бивш агент на КГБ в Лондон, каза, че Русия може би разполага с 50 шпионски семейни двойки, действащи под дълбоко прикритие в САЩ, предаде АП. Гордиевски избяга на Запад през 1985 г., припомня агенцията. Според 71-годишния бивш двоен агент, Дмитрий Медведев вероятно знае броя на шпионите под прикритие във всяка страна, обект на руския шпионаж. Гордиевски допусна, че руският президент може да не знае имената им. Бившият агент на КГБ в Лондон добави, че често  руските агенти под прикритие действат без голям размах и се страхуват да вербуват високопоставени чужди представители.