Шпигел: Ангела Меркел ще се бори за Виталий Кличко
Шпигел: Ангела Меркел ще се бори за Виталий Кличко / снимка: Gulliver/Getty Images

Канцлерът Ангела Меркел и Европейската народна партия (ЕНП) искат да засилят позициите на украинския политик и професионален боксьор Виталий Кличко чрез общи публични изяви. Целта е той да се превърне във водач на опозицията и конкурент на Виктор Янукович за президентския пост, пише списание "Шпигел".

Кличко се смята за носител на надеждата за сближаване на Украйна с Европейския съюз, но според наблюдатели към момента му липсват реторическите умения и политическия опит, необходими за една кандидат президентска кампания, отбелязва изданието. По данни на "Шпигел" се планира Кличко да присъства на следващата среща на държавните и правителствени ръководители от ЕНП в Брюксел в средата на месеца и да разговаря с канцлера Меркел. Освен това двамата щели да се появят заедно пред обществеността.

Успоредно с това партията на Кличко Украински демократичен алианс за реформи (УДАР) ще получи логистична подкрепа от ЕНП и фондацията "Конрад Аденауер" на германския Християндемократически съюз. Тя ще включва и обучение на депутати от УДАР и нейни сътрудници, посочва "Шпигел". Последно с Кличко са разговаряли външнополитическият съветник на Меркел Кристоф Хойсген, ръководителят на канцеларията й Роналд Пофала и външният министър на Германия Гидо Вестервеле и са му обещали подкрепа, добавя "Шпигел".