Шотландски вестник ни намесва в US военни действия срещу Иран
Шотландски вестник ни намесва в US военни действия срещу Иран / netinfo

САЩ възнамеряват да открият нов фронт във войната срещу тероризма и за тази цел ще задействат своите нови бази в България и Румъния, съобщава шотландската преса, цитирана от радиото "Ехото на Москва".

Безкрайните изявления на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че Техеран ще продължи да развива своята ядрена програма са омръзнали на президента Джордж Буш и той е решил да сложи край на това по най-решителния начин. Шотландският вестник "Сънди Хералд", позовавайки се на български медии, пише, че Вашингтон възнамерява да нападне Иран през април. За тази цел ВВС на САЩ могат да използват две свои бази в България и една в Румъния, разположена на черноморското крайбрежие.

Шотландското издание съобщава, цитирано от агенция Интерфакс, че т.нар. американски отбранителен пояс ще се превърне в нов фронт за борба срещу тероризма. Иранските власти постоянно се конфронтират с Вашингтон и демонстрират своята военна мощ, осъществявайки мащабни учения в региона, и Буш смята да накаже Иран още тази пролет.

В тази връзка агенция РИА "Новости" помоли представител на Пентагона да коментира увеличаващото се американско военно присъствие в Персийския залив и не свидетелства ли това за подготовката на военна операция срещу Ислямската република. От пресцентъра на американското военно ведомство съобщиха, че Робърт Гейтс е отхвърлил такава възможност още по време на срещата си със журналисти в Брюксел на 15 януари. Тогава на американския министър на отбраната бе зададен въпрос, дали във връзка с разполагането на нови мобилни зенитни комплекси "Пейтриът" в Персийския залив и изпращането на самолетоносачи, Вашингтон не възнамерява да започне конфронтация с Иран, и ако не, защо е необходимо изпращането на допълнителни военни части.

Гейтс отговори само на последната част от въпроса, давайки да се разбере, че САЩ не смятат да започнат открита конфронтация с Иран. "Опитваме се да обясним на всички страни от Персийския залив позицията, че САЩ дълго време са имали своето присъствие в залива. Няколко президенти са говорили, че стабилността в Персийския залив е дългосрочен стратегически интерес на САЩ и ние просто потвърждаваме това изявление за важността на региона за САЩ, и потвърждаваме нашето намерение за силно продължително присъствие в тази част на света за дълго време напред", каза Гейтс, така и не отговаряйки на първата част на въпроса, дали САЩ възнамеряват да започнат война срещу Иран. Агенция РИА "Новости" пише, че вестник "Сънди Хералд" е предложил своя версия за развитието на събитията, в която при атаката срещу Иран ще бъдат задействани американските бази в България и Румъния.(БГНЕС)