Дерек Макай
Дерек Макай / Gulliver/Getty Images
Шотландският регионален министър на финансите подава оставка след обвинения за кибертормоз над младеж, предаде Франс прес.

Това стана в деня, когато се очакваше той да представи бюджета. Дерек Макай подаде оставка след публикации в печата, според които е подложил тийнейджър на тормоз в Интернет.

Според шотландското издание на таблоида "Сън" 42-годишният Макай, виден член на Шотландската национална партия, се свързал в Instagram с 16-годишен юноша, когото не познавал. За половин година, от август 2019 г., му изпратил 270 послания чрез социалните мрежи.

Той уверявал момчето, че е "сладур", и го поканил на вечеря, като не се спрял дори когато тийнейджърът му казал на колко години е. И майката на последния подала сигнал.

"Поемам изцяло отговорността за действията си. Държах се глупаво, искрено съжалявам", заяви Дерек Макай в комюнике.

Бившият шеф на „Victoria's Secret“ с обвинения за сексуален тормоз на модели

"Поднасям безкрайни извинения на засегнатото лице и семейството му", отбеляза шотландският регионален министър. Макай съобщи, че снощи е изпратил молба за незабавна оставка до шотландския първи министър Никола Стърджън и тя е била приета.
 


"Той даде съществен принос в работата на правителството, но сам признава, че поведението му не отговаря на изискванията", коментира Стърджън.

Смятан за фаворит сред възможните й приемници, Дерек Макай разкри, че е хомосексуален, през 2013 г., когато се раздели със съпругата си, от която има две деца, припомня "Сън".
Бюджетът на Шотландия ще бъде представен от министъра на обществените финанси Кейт Форбс.
БТА