Шон Пен интервюирал наркобарона беглец от затвора Ел Чапо в джунглата
Шон Пен интервюирал наркобарона беглец от затвора Ел Чапо в джунглата / netinfo

Американският актьор Шон Пен се е срещнал тайно с наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гусман преди арестуването му, за да вземе от него интервю, което вчера се появи в сп. "Ролинг стоун", предадоха световните агенции.

Интервюто беше публикувано ден след залавянето на на Ел Чапо в мексиканския щат Синалоа, след като той се укриваше от правосъдието 6 месеца след зрелищното си бягство от строгоохраняван мексикански затвор.

Мексико праща Ел Чапо в САЩ, за да не избяга пак от затвора

Шон Пен разказа, че през октомври 2015 г. е отишъл в мексиканската джунгла, където е имал среща с Ел Чапо, която е продължила седем часа. Последвали са допълнителни интервюта по телефона или чрез видеовръзка, предаде Франс прес.

Шон Пен допълва, че мястото на срещата е било непознато за него, предаде ТАСС.
Представител на мексиканското правителство, пожелал да запази анонимност, каза, че срещата на Ел Чапо с Шон Пен е била част от елементите, които са довели силите на реда до арестуването на наркобарона, тоест, че мексиканските власти са знаели за нея, съобщава Франс прес.

Заловиха най-търсения наркобарон - Ел Чапо

Връзката между Шон Пен и Ел Чапо се осъществила от мексиканската актриса Кейт дел Кастийо. В миналото тя открито изразяваше подкрепата си за наркобарона. Докато Ел Чапо бягал от правосъдието, той решил да заснеме документален филм за живота си и доверил грижите за проекта именно на Кейт дел Кастийо, посочва ТАСС. В миналото самата Кейт пък е играла в мексиканска сапунена опера ролята на лидерка на наркокартел.

Наркобаронът Ел Чапо дава 0 млн. за главата на Доналд Тръмп

По време на интервюто Шон Пен и Ел Чапо говорели по широк кръг от въпроси, за детството на наркобарона, за отношението му към американската политика, към холивудската филмова индустрия. В интервюто Ел Чапо се похвалил, че е доставил повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от който и да е друг дилър по света. Признал, че имал флотилия от подводници и самолети, камиони и кораби за целите на доставките, предаде ТАСС

Гусман разказал и някои подробности за бягството си от затвора "Алтиплано". Той споделил пред Шон Пен, че за прокопаването на тунела, дълъг 1,5 километра, по който той избяга от килията си миналия юли, неговият картел Синалоа е наел инженери, които са отишли в Германия за специално 3-месечно обучение за подобни подземни дейности, посочва ТАСС.

Пред Шон Пен Ел Чапо се съгласил, че наркотиците унищожават хората, но е добавил, че там, където е израснал той, не е можело човек да преживява по друг начин, освен чрез наркотрафик.

Шон Пен запитал Ел Чапо как си представя бъдещето и той му отговорил, че си представя, че един ден ще умре, но се надява това да стане по естествени причини. Наркобаронът прогнозира в интервюто, че дори и той да изчезне, трафикът на дрога няма да намалее и отрича да е виновен за високите нива на пристрастяване към наркотици по света.

В интервюто Ел Чапо говори на испански и носи черна бейзболна шапка, но лицето му се вижда ясно, показват кадри към интервюто, посочва Асошиейтед прес. На една от снимките Шон Пен се ръкува с Ел Чапо.

***

Хоакин Гусман бе заловен на 8 януари от мексиканските власти след шест месеца преследване. Първоначално при проведената в петък операция Гусман е избягал през отводнителен канал, но след това бил заловен, когато опитвал да избяга с автомобил. Гусман има в биографията си две бягства от затвора.

На 11 юли миналата година най-големият мексикански наркобарон избяга от строго охранявания зандан Алтиплано, след като лежа там 17 месеца. Той се измъкна през дупка в банята на килията му. В предварително изкопан 1,5-километров тунел го очакваше мотоциклет, монтиран върху релси.

Той прекара 12 години зад решетките, когато през 2001 г. избяга от изтърпяването на 20-годишно наказание в друг строг затвор. Залавянето му през 2014 г. беше счетено за голям успех на президента на страната в борбата му с наркокартелите.

Източник: БТА