/ БТА
Въпреки нахлуването в Украйна нито НАТО, нито американският президент имат за цел да сменят властта в Русия, заяви пред обществената телевизия А Ер Де германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

"Имах възможност да разговарям дълго с него (президента Джо Байдън) в Белия дом и обсъдихме и тези въпроси", допълни Шолц.

Песков: Не Байдън решава кой ще е на власт в Русия, президентът се избира от руснаците

При посещение във Варшава в събота Байдън заяви, че руският му колега Владимир Путин "не може да остане на власт". Веднага след това Белият дом увери, че изказването на Байдън не е било призив за "смяна на властта".

"Демокрацията, свободата и правото имат бъдеще навсякъде, обзалагам се, че дълбокото ни желание като човешки същества е да живеем в демокрация", каза пред телевизията Шолц.

Макрон се обяви срещу острите думи на Джо Байдън по адрес на Путин

"От народите и нациите обаче зависи да се борят за тази свобода", подчерта той. "Това, което сме длъжни да гарантираме, е да няма нарушаване на целостта и суверенитета на държавите", допълни канцлерът.

Запитан за оръжейните доставки от Германия, които Киев смята за недостатъчни, Шолц отговори: "Правим всичко по силите си". Той каза, че според него оръжията, които вече са доставени от Запада, са довели до "значителни успехи". 
БТА