Шофьорът на камион, пострадал при експлозия в Челябинск, е починал
Шофьорът на камион, пострадал при експлозия в Челябинск, е починал / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Рано тази сутрин в болница в Челябинск е починал пострадалият при експлозия шофьор Стоян Проданов от Средец. Това съобщиха от Министерство на външните работи.

Инцидентът е станал още преди седмица, но информацията достигна до българските медии едва вчера, след като българи в Русия се мобилизираха в социалните мрежи, за да помогнат на пострадалите.

На 1 юни 37-годишният шофьор на ТИР е бил приет в болницата в Челябинск след взрив на ТИР паркинг. Според разказа на съпругата му той и друг българин пътували с камиони за Монголия, където трябвало да доставят лекарства. Резервоарът на единия е протекъл, спрели за ремонт в Челябинск и при заваряването станала експлозия. Руския монтьор е загинал на място, другият шофьор е с изгаряния, но без опасност за живота.

Стоян Проданов е бил настанен в реанимацията на Градска болница в Челябинск веднага след взрива, като състоянието му е било определено като много тежко, с изгаряния 3-та и 4-та степен и засегнати до 95 процента от кожата. Тази сутрин той е починал.

Посолството в Москва е в постоянна връзка с Яна Проданова, съпруга на Стоян Проданов, и работодателите на починалия, които се намират в Челябинск и оказват пълно съдействие по уреждане на формалностите, посочват от министерството.