Ширак ще предаде властта на Саркози и ще се пенсионира
Ширак ще предаде властта на Саркози и ще се пенсионира / netinfo

Френският президент Жак Ширак ще предаде властта на новоизбрания държавен глава Никола Саркози в сряда и ще заживее като пенсионер, но ще се посвети на защитата на околната среда и на международната солидарност, предаде Франс прес.

В сряда вечерта Ширак ще отправи последното си телевизионно обръщение към французите като президент. Преди това, в 11 ч. местно време, ще предаде щафетата на Саркози, който ще встъпи в длъжност като 23-ти френски президент за мандат от пет години. Церемонията по предаването на властта ще се състои в Елисейския дворец.

За 74-годишния Ширак оттеглянето от властта е придружено от заплашителна перспектива: президентският му имунитет ще бъде снет след месец и той може да стане първия френски президент, принуден да отговаря пред правосъдието във връзка с финансово-политически афери, отбелязва АФП. Става въпрос главно за незаконното финансиране на неговата бивша партия Сбор за републиката в периода преди 1995 г., когато той беше неин председател и кмет на Париж. Няколко негови бивши сътрудници бяха осъдени във връзка с тази афера, сред които бившият премиер Ален Жупе.

До последно президентът продължи да изпълнява задълженията си, без да покаже, че се вълнува в момент, когато слага край на 40 години политическа кариера.

Като всеки държавен глава Жак Ширак ще има право на офис и на няколко сътрудници и по право става член на Конституционния съвет.

Вещите на семейство Ширак в резиденцията Елисейския дворец вече са опаковани, за да бъдат преместени недалеч оттам, в луксозен мезонет от 180 квадратни метра срещу Лувъра. Жилището им е предоставено временно от едно от децата на убития при атентат бивш ливански премиер Рафик Харири, който беше личен приятел на досегашния френски президент.

Още преди да встъпи официално в длъжност, Никола Саркози започна серия срещи с профсъюзите, които са доста мнително настроени към желанието му да скъса с миналото и да осъществи коренна промяна. Според в. "Монд" Саркози вероятно ще приеме и бившия социалистически министър и съосновател на асоциация "Лекари без граници" - Бернар Кушнер, една от най-любимите личности на французите. Името на Кушнер се споменава като бъдещ министър на външните работи, наред с това на Юбер Ведрин, който заемаше този пост в социалистическото правителство на Лионел Жоспен от 1997 г. до 2002 г.