Ширак се сбогува с французите
Ширак се сбогува с французите / снимка: BGNES

Френският президент Жак Ширак се сбогува със сънародниците си с кратко изявление, преди да се оттегли утре след 12-годишно управление, предадоха световните агенции.

Ще предам утре поста на приемника си Никола Саркози, избран на 6 май, горд от изпълнения дълг и също така със силна увереност в бъдещето на нашата страна, отбеляза 74-годишният Ширак в последното си телевизионно обръщение като държавен глава. Той обаче не изброи постиженията си, а на обръщението му липсваха красноречието и пламенността, които белязаха много от речите му.

Ширак призова французите винаги да бъдат единни и солидарни въпреки различията във възгледите си. Гордейте се със своята нация, призова сънародниците си Ширак. "Нацията е едно семейство. Тази връзка, която ни обединява, е най-ценният ни капитал", подчерта той.

Оттеглящият се президент отбеляза, че Франция трябва да е страна на равните възможности и двигател на европейската интеграция.

И двата призива напомнят за лоши моменти в управлението на Жак Ширак през 2005 г.: размириците в бедните предградия, които изложиха на показ дълбоко вкоренената дискриминация срещу имигрантите във Франция, и отхвърлянето на европейската конституция на референдума в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Ширак разкри, че веднага след края на мандата си ще се посвети на диалога между културите и устойчивото развитие. Ще принеса моя опит и желанието си за действие, за да тласна напред конкретни проекти във Франция и по света, добави той.

Вече са определени водещите фигури във фондацията за развитие и опазване на околната среда, която планира да учреди Ширак, посочва Франс прес.