Ширак предлага мироопазващи сили извън НАТО в Ливан
Ширак предлага мироопазващи сили извън НАТО в Ливан / netinfo

Френският президент Жак Ширак смята, че международните сили, които ще бъдат разположени в Ливан, не трябва да са с мандата на НАТО, възприемана в региона като въоръжената ръка на Запада, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В интервю в днешния брой на "Монд" Ширак предлага мироопазващите сили да гарантират мира на израелско-ливанската и сирийско-ливанската граница, след като между Израел и Ливан бъде сключено споразумение.

"Искаме или не, НАТО се възприема в тези региони като въоръжената ръка на Запада и затова, като имидж, тя не е подходяща за тази мисия", посочи Ширак.

Международните сили ще трябва да контролират прекратяването на огъня и да следят за спазването му едновременно на израелско-ливанската и на сирийско-ливанската граница, каза още френският президент. Според него изпращането на мироопазващите сили зависи от постигането на "политическо споразумение, което да предвижда прекратяване на огъня". То трябва да бъде договорено между ливанското правителство и Хизбула, от една страна, а от друга - между международната общност, Израел и Ливан.

Дискусията за възможна роля на НАТО в прекратяването на враждебните действия между Израел и Хизбула е преждевременна, заяви днес в Брюксел генералният секретар на НАТО Яп де хоп Схефер. Той не изключи обаче категорично такава възможност, предаде Ройтерс.

"Сега не е моментът", коментира Схефер пред репортери дадените от Израел сигнали, че желае такава роля на пакта. "Виждам /че се разглеждат/ много предположения, всяко с
въпросителен знак. Не изключвам нищо. Но за момента няма да коментирам евентуална роля на НАТО." Шефът на пакта изрази надежди, че днешната конференция в Рим ще стигне до обхватно споразумение как да бъде сложена точка на 15-дневния конфликт.

Франция иска "много ясен" мандат на ООН преди да бъдат изпратени международни сили в Ливан, каза за радио "Франс енфо" френският външен министър Филип Дуст-Блази, който днес участва в конференция в Рим, посветена на търсенето на изход от кризата в Ливан, предаде Франс прес.

"Нищо няма да става без съгласието на ливанското правителство, което трябва да бъде в центъра на всички преговори, и без договореност с израелското превителство", подчерта Дуст-Блaзи преди началото на международната среща.

Израел настоява за разполагане на международни сили в Южен Ливан, които да попречат на Хизбула да заплашва израелски граждани, заяви днес изреалският вицепремиер Шимон Перес, цитиран от Асошиейтед прес.

Перес добави, че ако силите ще имат само наблюдателни функции, няма никаква нужда от тях.