Ширак предава президентските правомощия на Саркози
Ширак предава президентските правомощия на Саркози / снимка: BGNES

Жак Ширак ще предаде президентските правомощия на Никола Саркози на четири очи, едновременно с ключа за "ядрения бутон", малко преди официалната церемония в Елисейския дворец, предаде Франс прес.

Саркози ще пристигне в Елисейския дворец в 11 ч. местно време, ще прекоси парадния двор и ще направи преглед на военно подразделение от Републиканската гвардия, след което ще бъде посрещнат от Жак Ширак на каменното стълбище пред входа.

Двамата ще се оттеглят на четири очи в президентския кабинет, където Саркози ще получи от своя предшественик кода за задействане на ядрените оръжия. После той ще придружи Ширак, който ще напусне двореца с кола.

След това Саркози ще се върне в сградата, където канцлерът на Почетния легион генерал Жан-Пиер Келш ще му връчи отличителната значка на Големия кръст на ордена на Почетния легион. Избраният президент ще отиде в голямата Празнична зала за церемонията по встъпването в длъжност, на която ще присъства премиерът в оставка и председателите на Сената и на Националното събрание.

След като председателят на Конституционния съвет Жан-Луи Дебре оповести резултатите от президентските избори, предавайки властта на Никола Саркози - 23-ият президент на Франция (шести държавен глава от Петата република) за мандат от пет години - генерал Келш ще окачи на шията му огърлицата на носител на Почетния легион.

В този момент Саркози ще произнесе първата си реч като президент, ще се ръкува с присъстващите, сред които доайенът на дипломатическия корпус и личните му гости, след което ще прозвучи националният химн на Франция - Марсилезата.

Двадесет и един топовни салюта ще приветстват новия държавен глава, който по традиция после ще се отправи по авеню "Шан-з-Елизе" към Триумфалната арка, където ще положи цветя пред Гроба на незнайния воин.

Следобед Никола Саркози ще замине за Берлин. Там той ще вечеря с германския канцлер Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.

Преди това обаче, веднага след церемонията в Елисейския дворец, той ще отдаде почит пред паметта на младите бойци от френската съпротива, разстреляни през август 1944 г. в навечерието на освобождението на Париж. За пръв път новоизбран държавен глава ще отдаде почит пред 35-та младежи от съпротивата в реч веднага след церемонията по встъпването си в длъжност.